Hornsgatan 80, 118 21 Stockholm

10 enkla tips på hur ni får ut mycket mer av er julkalender!

Det kan tyckas tidigt att börja finurla på kampanjer och events inför jul, men tiden går fort och det är faktiskt bara tre ynka månader kvar till självaste dopparedan. 

Ett toppensätt att sticka ut ur bruset när man vill skapa engagemang och samla leads är att använda gamification. Därför har har vi gjort i ordning en lista med tips på hur ni, med hjälp av gamification, får er digitala julkalender att stå ut i mängden!

1. Gör kalendern till en löpande tävling

Se till att det finns något att upptäcka, hämta eller samla i varje lucka. Det kan vara poäng från ett quiz, en siffra som senare blir en kod, eller en bokstav som senare ska bli ett ord eller en mening.

2. marknadsför den

Förlita er inte bara på organisk spridning. Köp annonser och nå på så vis en större målgrupp. Automatiska algoritmer på SoMe och google träffar inte alltid helt rätt – då är det bra med köpt och riktad kommunikation.

3. Fokusera inte bara på erbjudanden

Rabatter och specialpriser i all ära, men det kan bli lite förutsägbart. Varva era erbjudanden med något lite mer oväntat, kanske en gratisprodukt eller chansen att vinna en upplevelse i en veckotävling? Variation gör kalendern intressantare att följa.

4. Mottagaranpassa

Tänk mer på varför mottagaren ska vilja öppna luckor med er än på att lyfta fram ert budskap till varje pris. Visst är budskapet viktigt, men blir det för säljigt tröttnar mottagaren och då mister ni chansen till kommunikation. Är det roligt och spännande går även budskapet fram!

5. Strunta i motiveringsfrågan

Att komma till sista steget på en tävling bara för att mötas av ”motivera varför just du ska vinna” skapar en tröskel. En tröskel som tyvärr ganska få tar sig över. Motiveringsfrågor finns för att er tävling inte ska räknas som lotteri eftersom den baseras på prestation.

Kör ni en quiztävling är prestationsdelen redan avklarad, och tröskeln sänks. Ni slipper dessutom att lägga resurser på att gå igenom  dröser av motiveringar. Bra alltså att satsa på ett objektivt och automatiserat poängsystem – gärna med en topplistefunktion.

6. ha en Storyline

Bygg in lite av en följetong eller en berättelse i kalendern. Inget slår en story som får kunderna att vilja återkomma varje dag utav ren och skär nyfikenhet!

7. väv in en gåta som ska lösas

Har ni en story med i er kalender kan ni också låta kunderna bli detektiver! Kom på ett mysterium, ett problem eller en gåta som behöver en lösning. Släpp till exempel en ledtråd varje dag och låt den första som löser problemet vinna ett pris. Eller kanske får alla som lyckas lösa gåtan tävla i en final?

8. låt många vinna

Det är viktigt att alla känner att det finns en chans att vinna. Att tävla ut ett stort pris som bara går till EN vinnare skapar den där tröskeln igen. En tröskel som får oss att tänka ”jag vinner aldrig ändå”. Har ni däremot många småpriser ska ni se att engagemanget ökar med raketfart.

9. Unikt är bra!

Vi älskar att känna oss speciella och unika, och det är likadant med grejer. Att ha ett pris som inte går att få tag på något annat sätt ökar dess värde och dragningskraft. Priser som är limited edition eller specialutgåvor är perfekta för att locka deltagare.

Det kan vara en produkt i en speciell färg, en specialdesignad tröja eller ett samlarföremål som bara gjorts i ett visst antal upplagor. Eller varför inte en upplevelse? Listan kan göras lång, så länge det som finns på listan inte finns någon annanstans!

10. Engagera lite extra med flit

Istället för att ställa frågor man kan svara på med vänsterhanden, kan det vara värt att utmana deltagarna lite. Kanske måste man läsa en viss rapport eller gå in på er hemsida och läsa mer för att kunna svara på en fråga?

Eller varför inte utnyttja gamification och quizfrågor i samklang, och få spelarna att ta till sig ert budskap samtidigt som dom spelar? Med rätt sorts varumärkesbyggande ökar både engagemang och intresset för att fortsätta följa kalendern.

Det var några enkla, men effektiva tips! Vill du veta mer om hur vi jobbar med julkalendrar och vad som skulle kunna funka för just er? Boka gärna in ett kort webbmöte här nedan, så kan vi visa olika lösningar och bolla lite!

Provspela demo – Exempel på julkalender med gamification

Related Posts