Case: Coop gör quiz med chans för medlemmar att tjäna extra Coop-poäng

KUND

Coop

PERIOD

Mars–april 2020, 10 dagar

UPPDRAG

Att med hjälp av gamification skapa ett mervärde för Coops medlemmar. Det ska vara roligt att vara Coop-medlem!

LÖSNING

Lösningen blev en medlemstävling i quizformat där man genom att svara rätt och snabbt hade chans att vinna medlemspoäng hos Coop. Man kunde dessutom öka sina chanser genom att dela quizet och ”utmana” sina vänner och därigenom samla bonuspoäng.

Frågorna handlade både om Coops medlemsförmåner och om utvalda samarbetspartners.

Varje frågeomgång utgjordes av sex frågor som slumpades från en frågebank på tolv frågor. Deltagarna fick spela upp till tre gånger, något som uppmuntrade till flera spel som kanske kunde leda till en högre placering på topplistan. Alla kunde vara med och svara på frågorna, men för att få ut ett pris krävdes Coopmedlemskap.

Quizet publicerades på Coops webbplats och marknadsfördes via nyhetsbrev. Coop placerade också ut QR-koder till tävlingen i sina butiker, så att kunderna kunde tävla på plats i mobilen.

RESULTAT

Coop är själva mycket nöjda med resultatet, och vi kan inte annat än hålla med!

I tävlingen deltog 30 000 unika spelare som sammanlagt spelade över 54 000 spel. Nästan två spel per deltagare helt enkelt! 1 000 spelare valde att utmana sina vänner i quizet, vilket för dem innebar extra poäng till topplistan och för Coop ännu mer exponering – antagligen till personer Coop inte annars hade nått.

Exponeringstiden per tävlande snittade på strax över 3 minuter. Dessutom registrerades cirka 3 000 klick på olika länkar som ledde till mer läsning hos Coop och deras partners.

VILL DU VETA MER?

”Vi är mycket nöjda med medlemmarnas respons på detta quiz. Givet att detta var första gången vi gjorde detta tror jag att potentialen för ett ännu större deltagande för framtida quiz ser mycket bra ut.”

Anton Nyman, Head of strategic partnerships at Coop Sverige