Olika poll- och fritextfrågor för interaktiv kommunikation

Lär känna din målgrupp med interaktiv kommunikation – 5 fördelar med att använda sig av poll- och fritextfrågor i quiz

Är du en av dem som inte gillar att svara på olika typer av pollfrågor i irriterande pop-uper på diverse sajter? Kanske ni som företag också använder er av pollfrågor och utvärderingsformulär, men får inte den svarsfrekvens ni önskar? Oftast är just det en stor utmaning – att få många att stanna upp och svara, istället för att stressa vidare till nästa uppgift som ska lösas i tillvaron. Nedan får du en handfull tips om hur man kan använda poll- och fritextfrågor i quiz, och få massor av värdefulla svar!

Ofta dyker pollfrågor, eller andra typer av undersökande frågor, upp i en pop-up eller ett separat formulär, vilket gör att det är lätt att bara strunta i dem och gå vidare. Ofta fångar man kanske primärt upp två kategorier som tar sig tid att svara: De som är väldigt nöjda och de som är väldigt missnöjda. Men vill man få ut en mer rättvisande bild av vad det stora flertalet tycker är det tråkigt om folk låter bli att svara.

På MillionMind gör vi, och våra kunder, alltså på ett lite annorlunda sätt. Vi jobbar med pollfrågor, och även fritextfrågor, inbakade i kunskaps- eller livsstilsquizer och även underhållande personlighetstester. Detta gör att svarsfrekvensen på dessa frågor ofta mångdubblas och att man även kan ställa lite mer avancerade frågor utan att de upplevs som jobbiga att svara på för de flesta. Här har ni fem konkreta fördelar med att använda poll- och fritextfrågor frågor i samband med quiz:

 1. Öka svarsfrekvensen
  Här får man en väldigt stor positiv effekt när man har med en poll- eller fritextfråga i ett kunskapsquiz, förslagsvis som sista fråga eller frågor. Nästan alla svarar på även de öppna frågorna av bara farten när de är inne i det vanliga quizet, troligen utan att tänka så mycket på att det är en annan typ av fråga. Om det av någon anledning är extra viktigt att få svar av alla, kan man i våra quizer välja att göra det obligatoriskt att svara på dessa frågor för att komma vidare, vilket såklart ger en grund för väldigt hög svarsfrekvens. Vanligtvis behöver detta dock inte, utan svarsfrekvensen ligger på nära 100 % även när det är frivilligt att svara. 😊

 2. Stärk dialogen
  Detta går hand i hand med svarsfrekvensen och själva användningen av öppna frågor. Även om bara quiz i sig ger en starkare känsla av dialog än till exempel utskick och annonser får man en ännu mer påtaglig effekt med öppna frågor. Där vill ju avsändaren veta mer om själva deltagaren och inte bara se vad man kan. Om de öppna frågorna är trevliga och intressanta kan de ge en mer positiv upplevelse av hela quizet, och i förlängningen också av företaget.

 3. Sortera in deltagarna i olika grupper
  Pollfrågor kan med fördel också användas för att dela upp deltagare och kunder i olika grupper, som bland annat kan utgöra grund för riktad marknadsföring. En av våra kunder ställde till exempel frågan om när man gjorde sin senaste billackering och kunde utifrån svaren dela in deltagarna i olika listor för mejlutskick med erbjudanden som passade just respektive grupp.

  Det där går ju givetvis att utforma som man vill för att få den uppdelning man söker. Tänk även bara på att följa GDPR.

 4. Ta reda på om er kommunikation är tydlig och/eller uppskattad
  Poll- och fritextfrågor är också ett utmärkt sätt att ta reda på hur deltagarna och besökarna uppfattar något – är olika typer av information från er tydlig, vilket av olika alternativ är mest populärt hos deltagarna o.s.v. Detta fungerar såklart både internt och externt. Dock passar fritextfrågorna i allmänhet bättre internt än externt, när deltagarna känner en ännu större motivation att verkligen svara på frågorna. Om man använder detta på rätt sätt kan man tack vare den höga svarsfrekvensen få ett väldigt säkert underlag att utgå från.

 5. Motivering eller gissning som utslagsfråga
  I våra quizer behövs vanligtvis ingen utslagsfråga för att skilja deltagarna åt, eftersom man oftast spelar på tid, men vill man kan man lägga till en fritextfråga för att låta deltagarna att exempelvis motivera varför de ska vinna. Vi hade till exempel nyligen en kund i finansbranschen, Finanstid, som lät deltagarna gissa vad en viss aktiekurs skulle vara ett visst datum, för att utse en vinnare på ett annorlunda sätt. I deras quiz svarade man inte på frågorna på tid, och uppmuntrades att ta reda på rätt svar, vilket gjorde att många hade alla rätt. I den, visserligen ovanliga, typen av quizer är en utslagsfråga väldigt bra att ha med.

Våra mässkunder har ibland också en liknande typ av fråga, när man exempelvis ska gissa hur många godisar det är i en burk eller något dylikt. Då kan man välja om man vill väva in frågan i en quiztävling, eller ha en separat tävling i quizformat för just detta. En sån fråga fungerar som utslagsfråga men lockar samtidigt deltagarna att komma bort till företagets monter för att se burken i verkligheten – annars är det ju svårare att svara rätt …

Givetvis finns det ännu fler sätt att använda poll- och fritextfrågor på, men detta är fem av de vanliga tips och fördelar som vi brukar ta upp. Hoppas att du har fått upp ögonen för vad öppna frågor kan ge, och det är såklart bara att höra av sig om du har några funderingar eller bara vill veta lite mer!