Vilka jobbar på MillionMind – del 10

Mette Ahlström-Young

Nu har turen i vår serie “Vilka jobbar på MillionMind” kommit till vår Content Manager, Mette. Mette är språkkonsult och utbildad översättare från engelska till svenska. Hon har arbetat heltid på MillionMind sen 2016, men var faktiskt med en sväng som frågeskrivare redan 2004. Det är Mette som, tillsammans med vår andra Content Manager, Niklas, skapar alla våra kunders quizer. Det är också Mette som våra kunder möter i workshops, där hon ger värdefull input för att de ska få ut det bästa av sina quizer.

Mette har lyckats fylla sitt erfarenhetsförråd ordentligt innan hon började på MillionMind. Nästan halva arbetslivet har hon jobbat med hästar, bland annat som hästskötare, som kusk och som arbetsledare/veterinärassistent på en seminstation, samt kört häst i skogen som egen företagare. Hon har också hunnit med att bo i England i många år och arbetade då på ett företag som sysslar med import av marin teknologi samt ryckte då och då in på en plantskola i lilla byn Buckland Monachorum i Devon. Innan hon blev headhuntad till MillionMind gjorde hon även ett par inhopp som kommunikatör på Stockholms konstnärliga högskola. Utöver det har hon hunnit med att resa en del också. Förutom kortare resor bland annat ett par vändor med tågluffning runt Europa, ett par omgångar backpacking till bland annat Indien, Pakistan, Nepal, Thailand och Myanmar – med olika upplevelser som exempelvis ett oväntat hajmöte under en snorkling på Phi Phi öarna i bagaget. Sammantaget många värdefulla erfarenheter att ha med sig i arbetet med språk och översättning och naturligtvis en bra källa till content för olika quizer!

Det roligaste med att arbeta på MillionMind tycker Mette är att det är så tajt gäng som verkligen jobbar som ett team och har varandras ryggar hela tiden. Att företaget är litet gör jobbet varierat också, med allt från att jobba tätt med kund och tillverka hela quizer eller hålla i onboarding-workshoppar till att ha del i utvecklingen av själva verktyget och till alla former av skrivuppdrag samt arbete med SEO på sajten, UX writing och översättning, för att nämna några olika uppgifter. Ingen dag är den andra lik, vilket Mette älskar.

Det mest utmanande är att försöka hinna med allt och samtidigt hålla en hög nivå tycker Mette, men att trolla med knäna brukar fungera bra. En bra arbetsdag är en dag när hon både har haft kul och fått mycket gjort. Lite extra härligt är det att få knyta ihop säcken på något större projekt då och då. Att få utvecklas och lära nytt, och förstås att få ha roligt på jobbet är viktigt för Mette. Bra arbetskamrater och bra kommunikation är också grundbultar för en bra arbetsplats.

På fritiden hittar man oftast Mette i en eller annan trädgård, antingen hemma på Vikbolandet eller i England, i full färd med att plocka äpplen, plantera växter, fälla träd eller såga ved. Hon tar dagliga promenader med nordsvenska hingsten Rykt och läser gärna klassiker som Austen och Dickens på originalspråk. Hon gillar också lite mer fartfyllda aktiviteter som att paddla kajak, att gasta på snabba jollar, klättring, bodyboarding, långfärdsskridskor och skidåkning och ligger i startgroparna för att köpa en liten segelbåt som ska användas till skärgårdsutforskning.

Privat bor Mette med engelske maken Neil, och förutom redan nämnda hästen Rykt även omplaceringskatterna Bilbo och Enzo, på en liten gård på Vikbolandet. Bilbo sköter jaktmarkerna med fast tass medan Enzo mest håller ordning på sovplatserna inomhus. Båda följer dock glatt och troget med sina människor på promenader utomhus, om så bara ner till brevlådan och tillbaka.

Mette älskar nycirkus och har både tränat diverse dicipliner (till exempel golvakro, parakro, trapets, tyg och handstående – på låg nivå, framhåller hon) och kombinerat sitt cirkusintresse med intresset för språk när hon skrev sitt exjobb på Språkkonsultlinjen ”Att jonglera med ord – Berättelser om språksituationen på en mångspråkig cirkusskola”.

Att en tränare som enbart talar ryska kan undervisa en elev som enbart talar spanska eller franska – på hög nivå – i cirkusdicipliner där enkla missförstånd kan bli direkt livsfarliga (tänk till exempel flygande trapets), utan ens ett gemensamt andraspråk, är helt enkelt fascinerande, tycker hon. Naturligtvis tycker hon även att det är kul att titta på nycirkus, och går gärna på föreställningar när tillfälle ges.

Vilka jobbar på MillionMind – del 10 Mette Ahlström-Young