Så får ni kunder och medlemmar att stanna hos er

Att få nya kunder kan vara svårt, men att behålla kunderna en längre tid kan ibland vara ännu svårare. Att arbeta med bonusar och erbjudanden är ett vanligt sätt, men för att verkligen lyckas skapa lojalitet behövs ofta något mer. Här kommer några tips på vad ni kan göra för att få kunder och medlemmar att stanna hos er.


Oavsett om ni har en kundklubb, någon annan slags gemenskap eller kanske bara en mejllista som ni skickar nyhetsbrev till är kundernas lojalitet ofta avgörande för er framgång. Kanske jobbar ni med poäng, bonusar och erbjudanden – vilket är bra – men det är trots allt något som de flesta andra företag också gör. Det är faktiskt så att över 60 % gör merparten av sina köp från företag där de inte är medlemmar eller dylikt. 

Så, vad ska man då göra? Erbjud mer än era konkurrenter och se till att verkligen engagera kunderna och mottagarna. Det behöver inte kräva mer ansträngning från er sida, men ger klart bättre effekt.

Nycklarna till ett varaktigt engagemang och lojalitet handlar om att mottagarna ska uppskatta dialogen med er, vilja fortsätta med den framöver och vilja tillbringa tid tillsammans med ert varumärke. Med hjälp av quiz och gamification uppnår man ofta just dessa saker. Både quiz och gamification engagerar, särskilt i kombination, och gör man det på rätt sätt har deltagarna roligt i flera minuter åt gången tillsammans med er.

Förslag: Ordna en quiztävling för era kunder och mottagare. Fokusera på att det ska vara en rolig upplevelse för deltagarna, så kommer den positiva känslan kring ert varumärke på köpet. Se till att ha många mindre priser, så att många kan få uppleva spänningen och glädjen av att ta hem en vinst genom sina kunskaper, och lyft upp segrarna så att de får lite uppmärksamhet. Det är alltid kul att få uppmärksamhet för sin kunskap och framgång.

Om ni redan har någon form av bonussystem kan ni med fördel kombinera detta med quiztävlingarna, så blir säkerligen många ännu mer peppade att vara med och tävla. Om ni dessutom gör detta till en återkommande aktivitet (t.ex ett nytt quiz varje advent) får ni ett mer varaktigt engagemang. Kanske får ni till och med en spänd förväntan hos mottagarna inför nästa tävlingstillfälle och diskussion i sociala medier kring tävlingarna. Och att deltagarna ofta tillbringar flera minuter åt gången med att ha roligt och tävla tillsammans med er är ju knappast någon nackdel heller.

Vi har skrivit en kundklubbsguide, där du kan få många fler och mer konkreta tips på hur ni kan få stor effekt med quiz och gamification i er kundklubb eller bara med era nyhetsbrev. Ladda ner kundklubbsguiden här.

Lycka till och hör av er om vi kan hjälpa er med detta!