3 anledningar till att gamification är så effektivt

Kanske har du hört att gamification är ett effektivt sätt att få engagemang och att företag använder sig av det alltmer eller så har du inte hört mycket alls om det? Oavsett kanske du inte vet varför det är så effektivt. Då har du kommit rätt.

Vad är gamification egentligen? Gamification är inte spel, men man kan säga att det är en slags kusin till spel. I korthet handlar det om att använda de mekanismer i spel som gör att folk roas, triggas och inte vill sluta. Det kan handla om så enkla saker som bonuspoäng i din matbutiks kundklubb eller, lite mer ambitiöst, quiz med olika gamificationinslag.

3 anledningar till att gamification är så effektivt. Några bildexempel.

Varför fungerar det då så bra? Ärligt talat finns det många inslag som samverkar, men vi har valt att ta upp tre av de huvudsakliga.

1. Dopamin och hjärnans belöningssystem

Inom gamification använder man sig av till exempel poäng, tid, nivåer (levels), topplistor och inte minst omedelbar feedback. Allt detta är saker som gör att dopamin – ”lyckohormonet” i hjärnans belöningscentrum – utsöndras och skapar en positiv njutningskänsla. Denna signalsubstans är faktiskt helt central för vår överlevnad och det är den som ofta styr vad vi vill göra och ägna oss åt, både på kort och lång sikt. Så det handlar verkligen om något väldigt kraftfullt.

I marknadsförings- och informationssammanhang ser man helt enkelt till att använda fördelarna med denna positiva boost, där deltagarna faktiskt känner njutning när de tar del av gamificationaktiviteten och gärna vill göra den igen och igen. Ett exempel kan som sagt vara quiz med olika inslag, där deltagarna ofta spelar quizet gång på gång och på köpet tillbringar många minuter med varumärket bakom det.

2. Informationen stannar kvar i minnet

Alla som sysslar med marknadsföring eller information vill att deltagarna minns vad de just har fått lära sig och att informationen inte bara försvinner direkt. Även här är faktiskt gamification en riktigt god vän att hålla i handen.

Utsöndringen av dopamin gör som sagt att man gärna vill hålla på med aktiviteten länge, eller göra den flera gånger. Denna frivilliga upprepning gör att informationen sätter sig i minnet och inte försvinner direkt, som om man till exempel ser en annons, ett kort filmklipp eller läser en text bara en gång. Och att upprepning är bra för inlärning har du säkerligen hört redan från skolåldern. Dessutom ökar gamification aktiviteten i minnescentrumet hippocampus, så man minns informationen bättre även av den anledningen. Oavsett om du arbetar med ett varumärke eller med att sprida information är detta guld värt, och något som är svårt att uppnå med traditionella medel.

3. Deltagare istället för åskådare – dialog istället för monolog

Gamification skapar aktiva deltagare istället för passiva deltagare, eller till och med passiva åskådare. När man ser en annons eller en reklamfilm gör man det normalt som en åskådare. Man tar del av budskapet, men på ett passivt sätt, och man deltar ju inte på något vis, förutom med sin uppmärksamhet (i bästa fall). Med gamification blir man automatiskt en aktiv deltagare, något som alla företag strävar efter att uppnå med sina aktiviteter och kampanjer. Det blir roligare och mycket mer engagerande för deltagaren, man väljer själv hur länge man håller på med aktiviteten och på vilket sätt och man känner verkligen att man deltar i en sorts dialog istället för att ta del av en monolog.

Förutom den roande och mer engagerande effekten är det också vetenskapligt fastställt att man minns informationen flerdubbelt bättre om man har varit aktiv och deltagande när man mottagit den, jämfört med om man har varit passiv och bara iakttagande. Något som självklart stärker effekten av gamification på ytterligare ett sätt.

Roligt, bestående och aktivt – med de tre orden kan man sammanfatta nyttan och effekten av gamification. Det är inte bara ett modeord som folk slänger sig med, utan det fungerar faktiskt på riktigt. Hör av dig om du vill veta mer och hur man kan väva in det i sin verksamhet.

Vill du läsa mer om varför gamification är så effektivt?

Läs vårt case om hur Nordicbet på ett effektivt och engagerande sätt gjorde för att nå ut till sin målgrupp.