Juldekorationer – så mångsidigt är quiz!

Samla leads, belöna medarbetare eller krydda marknadsföringskampanjen inför jul? Så mångsidigt är quiz!

Sitter du också och planerar aktiviteter inför jul? Vill du engagera, skapa uppmärksamhet, ge ett mervärde genom en kul aktivitet, eller helt enkelt nå ut med information om ett bra erbjudande? Då har vi några tips om hur du kan jobba med quiz och gamification inom några olika områden. Men se dem mest som ett avstamp för dina egna tankar – quiz är så mångsidigt att det alltid finns nya vägar och nya roliga idéer!

CRM och lojalitet

Du som jobbar med kundrelationer vill förstås belöna återkommande kunder, ge kundklubbens medlemmar ett mervärde, bygga varumärke på ett positivt sätt, lyfta nyhetsbrev till nya höjder eller få ut bra medlemserbjudanden på ett kul sätt. Här är några tips på quizaktiviteter som kan hjälpa dig att stärka banden till kunderna:

 • Låt kundklubbens medlemmar spela till sig ett erbjudande – ett erbjudande känns mer värt om man aktivt har förtjänat det, och det är större chans att man utnyttjar det.
 • Med ett engagerande personlighetstest kan du rikta rätt erbjudande till rätt kund – vilken stil eller produkt passar just dem?
 • Gör som Coop – skapa mervärde genom att ha roliga quiztävlingar med fina priser endast för medlemmar.
 • Bygg varumärke och locka nya medlemmar med en quiztävling i sociala medier.
 • Öka öppningsfrekvensen av nyhetsbrev med regelbundna (eller oregelbundna) tävlingar med relevanta priser – som SJ Prio.

E-handel

Jobbar du med e-handel vill du kanske samla in leads inför julkampanjen, få ut schyssta julerbjudanden samtidigt som du vill driva trafik till sajten och skapa uppmärksamhet för att bygga varumärke även på lite längre sikt. Quiz och gamification är ett kul sätt att få din målgrupp att välja att aktivt interagera med ditt varumärke samtidigt som det ger dig en naturlig plattform för att samla in leads och du kan få ut dina erbjudanden direkt via ett avslutande CTA.

Några förslag på aktiviteter:

 • Quiztävling i sociala medier – här kan du samla nya leads och samtidigt lyfta dina produkter och ditt varumärke i ett livsstilsquiz riktat till målgruppen – använd gärna bonusfunktionen för att uppmuntra till viral spridning
 • Samarbete med influencers som lyfter quizet i sin blogg eller pod. Kanske vill de till och med vara med och göra frågorna?
 • Lyft ett erbjudande med ett CTA i slutet av ett målgruppsanpassat quiz, som den kristna tidningen Dagen gjorde till påsk med exceptionellt resultat.
 • QR-kod i tryckt media eller ute på stan – varför inte vid busshållplatsen, där ett roligt quiz kan hjälpa till att slå ihjäl tråkig väntan?

Internt

Man kan förstås använda quiz och gamification även inom företaget, till exempel i sitt employer branding-arbete, som teambuilding för att skapa lite extra engagemang eller helt enkelt för att belöna medarbetarna för en god insats med en kul aktivitet. Nedan följer några exempel på roliga aktiviteter till jul, men självklart kan man med fördel använda quiz även under resten av året – kanske som ett inslag i en utbildning, eller vid onboarding av ny personal.

 • Quiz med fina priser till julfesten eller julbordet.
 • Julkalender eller julquiz på intranätet.
 • Ordna teambuilding-tävling mellan olika avdelningar – kanske i form av ett digitalt pubquiz inför varje advent?
 • Inget luciatåg? Överraska med ett stämningsfullt luciaquiz istället!

Pepparkaka som glädjs åt mångsidigheten i quiz!
Black Friday-kampanj, adventsfika med kollegorna eller julkalender för trogna kunder? Så mångsidigt är quiz som verktyg inför jul!