QR-koden – länken mellan den fysiska och den digitala världen

Med en QR-kod räcker det att man tar upp sin mobiltelefon och riktar kameran mot koden så är man direkt inne på rätt sajt. QR-koden har hängt med ett tag nu men har under de senaste åren fått sitt verkliga genomslag och blivit väl etablerad. Kunskapen om tekniken har mognat hos den breda allmänheten, och det har öppnat upp för nya sätt att aktivera digitalt i det fysiska rummet. 

Med det här inlägget vill vi passa på att inspirera dig till att hitta bra tillfällen och platser att fånga in deltagare till just er aktivitet. 

Med lite uppfinningsrikedom kan du använda QR-koder precis när och hur du vill. Självklart på en mässa eller ett event – för att locka besökare till montern, samla in leads eller följa upp intresset för en produkt. Men också på olika ställen på kontoret som till exempel i hissen, i trapporna, i receptionen eller i matsalen. Eller varför inte lite här och där i korridorerna helt enkelt? På så sätt kan man informera medarbetarna om nyheter, event och säkerhetsföreskrifter till exempel. Man kan också trycka upp små flyers med QR-koden på att dela ut på olika möten och tillställningar, eller tryck den direkt på affischer eller klädesplagg. Samtidigt fungerar den förstås också bra i “gammelmedia” som tryckta tidningar och böcker, samt på reklampelare och banners. 

Bara din egen fantasi sätter gränserna, faktiskt!

Men en QR-kod är ju inte rolig i sig – hur lyckas man skapa engagemang?

Själva koden är lätt fixad, men hur lyckas man få många att scanna den? 

Som alltid när det gäller digital kommunikation gäller det att erbjuda ett mervärde. Det är alltså innehållet som gör hela skillnaden, och en klassiker är att ordna en tävling, ett spel, ett quiz eller ett test där deltagaren spenderar tid med ert varumärke, har kul under tiden och har chans att vinna något roligt från er. 

Det räcker alltså inte alltid att bara erbjuda en sida med information, om den inte ger ett tillräckligt mervärde för besökaren. 

Några förslag på situationer där man kan fånga intresse:

 • Ute på stan, på reklamskyltar, för att fånga folk i farten
 • På tåget eller bussen när man kan koppla av och kanske har lite tråkigt
 • I kassan när man väntar på att betala – här hinner man att hoppa på ett sista erbjudande 
 • På bordet på restaurangen när man väntar på sin beställning kan det vara kul med lite tidsfördriv
 • I baren när man umgås med sina vänner, lite frågesport kanske?
 • Vid busshållplatsen när man väntar på bussen och vill att tiden ska gå fortare
 • I affären när man handlar: På affischer vid entrén, på hyllkanten eller i frysdisken
 • På mässor i sin monter (roll-ups, flyers, visitkort, medarbetarnas t-shirtar)
 • Som tipspromenad på lappar utplacerade längs en slinga
 • I en TV-sändning för att aktivera digitalt
 • Ute på stan på ett event, dygnet runt på roll-ups eller planscher 
 • På produktförpackningar, ett frukost-quiz på cornflakesen kanske?

Hur skapar man en QR-kod?

Det är superenkelt att generera en QR-kod. Webben erbjuder en rad olika verktyg (och det finns både gratis- och betalversioner). Sök bara på ”qr code generator”.  Vi kan rekommendera följande: 

https://www.qrcode-monkey.com

https://www.qr-code-generator.com (har även stöd för dynamiska koder, se nedan)

Dynamiska QR-koder

“Vanliga” QR-koder är statiska och fungerar bara för den länk man har skapat dem för – man kommer alltså alltid att komma till samma sajt via den, och man kan inte ändra innehåll vartefter. Men det finns även dynamiska QR-koder, där man kan ändra URL till koden i efterhand, utan att behöva byta den. Det innebär att man kan trycka sin kod på till exempel en affisch och första veckan är målet en quiz för att veckan därpå bytas till en annan aktivitet – utan att man behöver trycka upp en nya affischer (och förstås lägga tid på att affischera om). 

För att kunna generera dynamiska QR-koder måste man skapa ett konto på en QR-kod-generator. Sen kan man i admin för QR-koden uppdatera  URL-länken när man själv vill. Systemet har ofta även en mätare som visar hur många gånger koden har blivit scannad. Enkelt och smart! 

Dynamiska QR-koder är perfekta för aktiviteter som återkommer och där man inte vill, eller kan, byta QR-kod vartefter. 

Så här har några av våra kunder använt QR-kod i sina kampanjer

Bonnierförlagen Lära använde QR-kod i samband med en boklansering på Bokmässan i Göteborg. De satte upp roll-ups med  QR-koden och besökarna spelade på sina mobiler. Länken gick direkt till en landningssida med ett kul quiz baserat på bokens innehåll. Det blev mycket uppskattat och fick många besökare att engagera sig och stanna kvar länge i montern samtidigt som det fungerade utmärkt som “konversationsstartare”. Ett ytterligare genidrag var att trycka en QR-kod på baksidan av bokens omslag, denna länkar till ett kunskapstest som via dynamisk QR-kod ständigt kan förnyas. På så sätt skapade man en interaktiv aktivitet för läsaren och gav ett långsiktigt mervärde för de som köpte boken.  Läs hela caset här.

Bonnierförlagen Lära använde också samma metod för engagemang internt, och skapade ett stort julquiz åt alla sina medarbetare. Hela 60 frågor om allt från utgivna böcker till frågor om förlaget fanns i frågebanken, och quizet publicerades på intranätet. Det marknadsfördes stort med planscher med QR-koder i matsal och korridorer, och medarbetarna peppades till tävling mellan olika avdelningar på företaget. Läs hela caset här.

Coop, en annan av våra kunder, placerade ut QR-koder som länkade till en quiztävling i sina butiker, så att kunderna kunde tävla på plats i mobilen. Koden syntes på planscher vid entrén tillsammans med information om tävlingen. Själva quizet publicerades på Coops webbplats och marknadsfördes via nyhetsbrev till medlemmarna. Läs hela caset här.

QR-koder är alltså ofta ett smart och smidigt sätt att marknadsföra och sprida ett quiz eller någon annan digital aktivitet, och något vi på MillionMind ofta rekommenderar våra kunder att använda.

Har du några egna tips eller roliga lösningar på hur man kan utnyttja QR-koder i sin marknadsföring? Eller kanske någon fråga? Skriv gärna en kommentar här i bloggen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *