Insikter och lärdomar om gamification inom marknadsföring – 9 tips

Efter mer än 13 år med quiz och gamification inom kommunikation och marknadsföring har jag lärt mig massor, men också förstås gjort misstag. Nu vill jag dela med mig av mina 9 viktigaste tips baserade på mina insikter och lärdomar. Förhoppningsvis kommer du att få god användning för dem – man behöver ju inte göra alla misstag själv!

1. Relevant och engagerande innehåll

Det allra viktigaste är att se till att ha ett innehåll som är relevant för målgruppen och som skapar engagemang. Den stora frågan är givetvis hur man lyckas med det?

Börja med att ta avstamp i målgruppens värld, snarare än i det budskap du vill förmedla. Vad är gruppen du vill nå intresserad av, och vad är viktigt för dem? Ditt budskap är förstås också viktigt, men för att få ut det måste du först fånga mottagarens uppmärksamhet.

Säljer du djurförsäkringar är det till exempel intressantare för mottagaren att spela ett quiz om hästsport, hundraser eller vilka livsmedel som kan vara giftiga för våra älsklingar än ett om era försäkringsvillkor.

En annan variant är att se till att vara snabb på bollen och ta upp aktuella saker som händer just nu. Kanske något som diskuteras i medierna, en högtid, en sporthändelse eller en gala? Vilket ämne du än väljer är det förstås allra bäst om det finns en tydlig koppling till er verksamhet, ert varumärke eller ert “why?”

2. Roligt och interaktivt innehåll funkar alltid bättre

Använd gärna olika typer av test, spel och quizer (med poäng, tid och topplista) med interaktiva moment. Det är oftast mycket roligare att själv få vara aktiv än att bara passivt ta emot information, och deltagarna blir också belönade av sitt eget signalsystem när dopaminet (lyckohormonet) i hjärnan kickar igång.

Dopamin-belöningen innebär att vi blir mer benägna att fortsätta en aktivitet, vi spelar till exempel gärna ett quiz igen och igen för att bättra på vårt resultat. På så sätt blir det mer lustfyllt att ta till sig nya kunskaper, vilket inte bara gör det lättare och roligare att lära sig – vi minns också bättre. Perfekt i utbildningssammanhang alltså!

I marknadsföring är den största fördelen att ni syns i ett roligt sammanhang, och att ert varumärke kopplas samman med en kul upplevelse. Men även där ger en rolig aktivitet längre exponeringstid, större uppmärksamhet, mer engagemang och längre komihåg. Och det är ju värt galet mycket!

3. Bjud på ett mervärde

Fundera noga på vad besökaren får ut av att klicka in på din länk. Det är ett enormt brus ute i flödena, och många kanaler, så för att fånga era följares uppmärksamhet gäller det att ge dem något tillbaka.

Ett mervärde kan vara ett tips, ett unikt erbjudande, ett white paper eller en guide – men kan också vara något så enkelt som en stunds avkoppling eller ett skratt.

Något som är väldigt engagerande för många är en möjlighet att vinna något i en tävling, eller kanske att få en liten gåva som tack för medverkan i en undersökning.

4. Lär känna din målgrupp så att du kan rikta innehållet

För att du ska kunna målgruppsanpassa dina budskap på ett bra sätt måste du lära känna dina målgrupper så väl som möjligt – det är bättre att veta än att gissa!

Säkert har ni redan ett antal personas utmejslade, men ta tillfället att lära er mer om kunder, följare och deltagare i olika aktiviteter när chansen ges.

Ett personlighetstest kan, förutom att ni bjuder på en rolig aktivitet, ge er möjlighet att rikta rätt erbjudande till rätt person. Vilken sorts klädstil eller inredning föredrar man, till exempel, eller vilken sorts träningsprylar?

I ett quiz passar det ofta bra att lägga in en pollfråga eller en öppen fråga där deltagarna får tillfälle att ha åsikter. Handlar man helst på nätet eller i en fysisk affär? Hur vill man kunna kontakta er? Vilken färg eller smak föredrar man på er nästa produkt?

Svarsfrekvensen brukar vara hög – ofta nära 100 % – eftersom man redan är så inriktad på att svara på frågor i ett quiz.

5. Vad vill ni uppnå med aktiviteten?

Ha en plan för vad ni vill få ut av aktiviteten. Ska fokus till exempel ligga på att bygga varumärke, utbilda, samla leads eller driva trafik? Om man har ett tydligt mål, gärna i siffror, är det lättare att bedöma resultatet av insatsen.

Det är dock inte bara siffror som är viktiga, utan också att ha klart för sig vad det är man vill ska hända efter att aktiviteten är avslutad. Efter ett test för en certifiering skickar man ut ett grattis och ett diplom, medan man i en marknadsföringsinsats kanske vill att deltagarna ska läsa mer om ett resmål, signa upp sig för ett nyhetsbrev eller slå till på ett erbjudande och köpa direkt.

Väv in syftet på ett snyggt sätt och konvertera användaren i slutet med rätt CTA. Om ni exempelvis vill sälja golfklubbor så är det mycket smartare att bjuda på ett roligt golfquiz istället för att bara pusha ut ett traditionellt erbjudande. Lägg sen in ett unikt erbjudande i slutet av quizet, när ni redan har deltagarnas fulla uppmärksamhet. Då har de precis haft roligt och om de uppskattar innehållet är de mer benägna att ta del av ert erbjudande. Och kanske kan man till och med spela till sig en högre rabatt genom att få ett bättre resultat på quizet?

6. Konvertera intresserade till leads med kvalitet

Tappa inte bort de som har visat intresse! Fånga in dem och konvertera dem till kvalitetsleads som ni kan ta kontakt med senare.

När ni väl har fångat era följares uppmärksamhet i en interaktiv och rolig kampanj – hur får ni dem att lämna ifrån sig sina kontaktuppgifter? Svaret stavas konvertering i ett formulär.

I vanliga formulär på sajter lämnar cirka 2,5 % av besökarna sina kontaktuppgifter. Med gamification kan ni öka till över 50 %. Vid tävlingar, och gärna quiz, är det ju naturligt att lämna sina uppgifter för att kunna vara med i tävlingen och få veta sitt resultat.

Kom bara ihåg att inte skapa en tröskel genom att fråga efter uppgifter ni inte behöver. Och se också till att deltagarna förstår varför ni behöver uppgifter som känns lite utöver de normala: Om ni meddelar vinnarna via SMS är det ju naturligt att ni behöver mobilnumret, och tävlar ni ut t-shirts är det relevant att fråga efter önskad storlek.

7. Skapa incitament för viral spridning

Varför ska jag som besökare vilja dela en kampanj vidare? Gamification är oerhört fascinerande som drivkraft och det går att motivera människor med ganska små medel.

Givetvis vill ni att era följare ska dela kampanjen med sina vänner för att få till en viral spridning – det är ju så ni kommer i kontakt med nya potentiella kunder eller medlemmar! Se alltså till att bygga in incitament att dela så att man som spelare får en belöning. I vårt quizverktyg kan man till exempel välja att dela ut bonuspoäng till alla som delar länken till kampanjen – bonuspoängen delas dock ut först när vännen också spelat och registrerat sig.

Det är inte ovanligt att över 20 % av det totala antalet besökare kommer från delningar till vänner!

8. Tävlingar med priser funkar ofta bra

En tävling med åtråvärda priser funkar ofta bra som dragkraft och motivation, och ett åtråvärt pris behöver inte alltid betyda ett dyrt pris. Även här gäller det att känna sin målgrupp. Den kristna tidningen Dagen tävlade till exempel med stor framgång ut handgjorda kors i olivträ från Betlehem i ett populärt påskquiz.

Ofta är det också bättre med många små priser än bara ett stort, då känner fler att det är värt att spela även om topplistan har en ledare med riktigt höga poäng. Kanske kan man vinna en biobiljett, en mugg eller en glass även om man inte känner att man har chans på förstapriset?

Resultatet blir då ofta att besökare spelar många gånger i rad, delar med sina vänner och spenderar lång tid med ert varumärke.

9. Viktigt att följa upp

Efter en kampanj med en tävling är det självklart viktigt att lyfta upp vinnarna, men se också till att konvertera alla som INTE vann. Skicka ett riktat erbjudande eller ett tröstpris och tacka för att de varit med. Då minns de er i ett positivt sammanhang och ni håller er top-of-mind.

För att få ut maximal utdelning av arbetet man har lagt ner på tävlingen kan man gärna, förutom att lägga ut en prislista på sin sajt, också lyfta vinnaren eller vinnarna lite extra. Till exempel i en bloggpost eller med en intervju i valfritt medie (tidning, pod, youtube). Eller kanske ordnar man till och med en högtidlig prisutdelning och lägger ut bilder eller klipp i sina sociala medier?

Kommentera gärna med egna tips och insikter om du tycker att jag har missat något!

Allt väl

Olav

Mer inspiration?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *