5 snabba med Lyko

Det har varit effektfullt för Lyko att använda gamification och quizkampanjer och marknadsföring på sociala medier – särskilt på deras egen plattform “Lyko Social”.

Bland produkterna som Lyko gjort quiz om hittar vi Satisfyer, Coco Dreams, Lyko Beach Bag och MAC-quizerna bland månaga andra. Sammantaget har de fått många tusentals spel och genererat mängder av leads. För att ta ett exempel har Lyko-quizet – där man kunde vinna parfymen ”Perfect” från Marc Jacobs – spelats 41 000 gånger, hela 41 ggr och 26 minuters speltid i snitt per person och det genererade runt 1 000 leads att kontakta efteråt. Ett enormt engagemang!

Vi ställde fem snabba frågor till Natanael Pehrs på Lyko om deras arbete med gamification.

 1. Vilka kanaler har ni använt för quizerna?
  Vi har främst använt vår egen sociala plattform Lyko Social. Jag tror det är hemligheten till den fantastiska exponeringstiden och det stora engagemanget hos våra deltagare. Vi brukar även lägga upp quizet på Facebook, men mest trafik kommer faktiskt in från Lyko Social.
 2. Vilken respons har ni fått?
  Jag har bara sett väldigt positiv respons och att alla tycker det är väldigt roligt. Det blir lite skillnad mot en tävling där man ska ”motivera varför just du ska vinna!”.
 3. Vilket syfte har quiz vid tävlingar?
  Syftet skulle jag säga är att få våra kunder att interagera med våra varumärken och lära sig mer om dem. Sen är det ju ett väldigt bra verktyg att tävla ut priser med, då det är en prestation som avgör vinnaren utan att någon bedömning behöver göras (oftast).
 4. Följer ni upp tävlingar efteråt? Hur i så fall?
  Vi brukar kolla lite på statistiken för varje enskilt quiz och alltid försöka förbättra upplevelsen för våra kunder.
 5. Hur viktigt är gamification i er planering för kommande kampanjer?
  Det kommer bli allt vanligare, då våra leverantörer finner det väldigt intressant med quiz. De ser det som en möjlighet att komma närmare kunden.

Vi tycker att det är jättekul att Lyko har hittat synergieffekter mellan vårt verktyg och sin nya plattform, och att de är peppade på att fortsätta engagera sina kunder med quiz!