SÅ SKAPAR DU ETT PROFESSIONELLT QUIZ FÖR DIN BLOGG ELLER HEMSIDA

Det svenska ordet “frågesport” är knappt hundra år gammalt, men själva företeelsen är givetvis mycket äldre än så. Att testa sina, och andras, kunskaper om allt möjligt är troligen minst lika gammalt som det skrivna ordet.

Idag är frågesport en oerhört populär och engagerande form av underhållning, samt en fantastisk källa till kunskap. Alla vill känna sig smarta och tävla med sina vänner.

VARFÖR DIGITAL FRÅGESPORT?

Det finns otaliga sajter, bloggar och appar på nätet, och för att bli uppmärksammad, ihågkommen och uppskattad behöver man något som sticker ut – något som fångar besökarnas uppmärksamhet och får dem att stanna längre på sidan.

Med frågesport får du allt detta. Dessutom kan du presentera information om dina produkter, din verksamhet eller andra aktiviteter på ett inbjudande sätt, utan att det uppfattas som reklam. Därtill får du en automatisk spridning av ditt innehåll när besökarna efter att ha spelat quizet utmanar sina vänner, som sedan utmanar sina vänner och så vidare – ett utmärkt sätt att få nya leads, likes och följare, som längre fram även kan bli kunder.

Fördelar med att ha ett quiz på sin hemsida:

 • Trafiken till sidan ökar, genom utmaningar och ökad exponering
 • Din sida blir mer engagerande och underhållande, vilket ger en mer positiv upplevelse av den
 • Det är ett bra sätt att presentera sina produkter eller budskap på ett mindre påfluget sätt
 • Du får nya leads när spelarna registrerar sina resultat
 • Besökstiden på sidan förlängs

QUIZ & GAMIFICATION – EN DYNAMISK KOMBINATION


Gamification är i korthet användandet av spelmekanismer och spelelement i miljöer som inte förknippas med spel för att främja deltagande och engagemang. Det har använts i olika former i många år, men först på senare år har termen börjat spridas på bred front, och många företag och ledande namn inom olika områden har fått upp ögonen för gamification.

Frågesport i den här utformningen är ett utmärkt exempel på gamification, särskilt när det kombineras med inslag som tidsbegränsning, poäng och highscore-listor, vilket skapar spänning och tävlingslystnad.

HUR GÖR MAN ETT ATTRAKTIVT QUIZ

Alla kan ju skriva frågor och skapa quizer, men att göra ett underhållande och uppskattat quiz är faktiskt inte så enkelt. Under våra år i quizbranschen har vi på MillionMind lärt oss mycket om vad som skiljer ett okej quiz från ett riktigt bra.


Här kommer några tips som kan hjälpa dig att göra ett bra quiz:

• Skriv inte för många frågor.
Någonstans mellan fem och tio frågor är normalt lagom. Om quizet innehåller mer än tio frågor kan vissa spelare börja tröttna och få ett mindre positivt intryck av quizet och i förlängningen sidan.

• Skriv inte för långa frågor.
Försök att hålla frågorna, och ännu viktigare, svarsalternativen, relativt korta. Givetvis kan man anpassa svarstiden efter frågornas längd, men om man har för många “tunga” frågor med mycket text kan spelarna tappa intresset. Det är bättre att ha en kortare och “lättare” quiz, det ökar chansen att dina besökare vill spela quizet flera gånger.

• Välj bilder med omsorg.
Se till att välja tillhörande bilder som passar till frågorna, och gärna levande bilder. Det gör hela frågan mer intressant. Ha dock i åtanke att många bilder är upphovsrättsskyddade.

• Hitta rätt svårighetsgrad.
Alla gillar att känna sig smarta, och de flesta uppskattar ett quiz mer om de kan de flesta svaren. Men folk gillar även utmaningar, så frågorna får inte vara FÖR lätta. Av den anledningen, försök att göra quizet utmanande med en bra blandning av några svåra frågor och i övrigt lite lättare frågor i olika grader.

• Skapa intressanta frågor.
Även om man gör ett quiz som man tycker är lätt kommer många troligen att svara fel på en del frågor. Tänk därför på att försöka skapa frågor där man blir nyfiken på svaret, så att man ändå kan uppskatta frågan även om man svarar fel på den.

• Avslöja inte svaret av misstag.
Det är lätt att avslöja oavsiktligt avslöja svaret på en fråga genom hur man formulerar svarsalternativen.

Här kommer några tips på hur man undviker det:

1. När du skriver skalfrågor (se frågetyper nedan), se till att inte alltid sätta rätt svar i mitten. Variera intervallet, så att rätt svar lika ofta kommer i ena änden av det, eller åtminstone närmare den.

2. Om rätt svar är “Fredrik Persson”, undvik då svarsalternativ som “’Fredrik Eriksson” och “Olof Persson”. Då är det lätt att lista ut att “Fredrik Persson” troligen är rätt kombination.

3. Försök att i allmänhet formulera svarsalternativen på liknande sätt, för att göra det svårare att räkna ut rätt svar. Om rätt svar till exempel är “Den första brittiska kvinnan i rymden”, så är svarsalternativ som “En skådespelare” eller “En president” inte tillräckligt detaljerade. Om man istället formulerar alternativen i stil med “Första kvinna att vinna två Oscars” eller “Afrikas första kvinnliga president”, då är det mycket svårare att gissa rätt svar om man inte vet.

Ha dock i åtanke att dessa tips är just tips. Olika personer gillar olika typer av frågor och quizer, men de här råden hjälper dig att göra quizer som de flesta kommer att uppskatta.

QUIZ WIDGET – VÅRT QUIZVERKTYG

Vi på MillionMind har utvecklat ett flexibelt, mångsidigt och snyggt quizverktyg – lätt att använda och administrera, men med avancerade funktioner. Det heter Quiz Widget, och det innehåller allt som behövs för att skapa och lägga upp egna quizer på sin hemsida. Testa verktyget själv, och se vad du kan om vad som händer runtom i världen. Kan du få alla rätt?

QUIZ WIDGETS OLIKA FRÅGETYPER

Textfråga: En vanlig textfråga, med en tillhörande bild.
Skalfråga: Markera rätt numeriskt svar på en skala
Bildfråga: Som en textfråga, fast med bilder istället för text som alternativ.
Sorteringsfråga: Sortera svarsalternativen i rätt ordning, till exempel kronologiskt.
Videofråga: Kombinera vilken av frågetyperna du vill med ett videoklipp. Efter klippet visas frågan.
Pollfråga: Ställ en öppen fråga utan rätt svar. Perfekt för en undersökning

FUNKTIONER OCH FINESSER, MED GAMIFICATIONINRIKTNING

Quiz Widget har massor av funktioner och finesser, som baseras på gamification. Vår målsättning är att erbjuda ett användarvänligt och lättadministrerat quizverktyg, som ändå innehåller en mängd olika valmöjligheter och omfattande statistik.

Några av funktionerna och finesserna:

 • Sju olika frågetyper
 • Tidsbegränsning
 • Tidskopplad poäng vid varje rätt svar
 • Highscore-lista
 • Utmaningar (via Twitter och Facebook)
 • Musik och animeringar
 • Sekventiell eller slumpvis frågeordning
 • Möjlighet att ladda upp egna quizbilder och banners
 • Tillgång till omfattande statistik
 • Möjlighet till nya leads när spelarna registrerar sina resultat

Oavsett sammanhang och vilket verktyg du använder hoppas vi att du också blir en del av den digitala quizvärld vi arbetar i och älskar. Det är ett roligt sätt att underhålla, sprida information och tävla med vänner och okända!