Ett framgångsrikt employer branding-arbete kräver en långsiktig strategi – inte bara för det innehåll man delar i olika kanaler, utan också förstås för hur man får sina medarbetare att trivas och bli de bästa ambassadörerna för varumärket. Men hur gör man i praktiken och kan gamification vara en intressant väg att gå?

Här nedan får du åtta konkreta tips på saker HR kan arbeta med employer branding och gamification för att öka sammanhållningen och engagemanget bland medarbetarna.

CODE OF CONDUCT

Policys – viktiga, men kanske inte alltid så tillgängliga. Genom att skapa interaktiva quiz gör man det både roligare att hålla sig uppdaterad på olika policys och lättare att komma ihåg det man lär sig. Quizerna kan skickas ut till personalen via mejl eller läggas upp på intranätet. För att öka engagemanget ytterligare kan man göra det till en liten tävling med topplista – kanske mellan olika avdelningar?

Inspiration! 
Case: Så fick ASSA ABLOY ökat intresse av Code of Conduct med gamification

SÄKERHETSRUTINER

Se till att medarbetarna får information och utbildning på ett roligt och peppande sätt, samtidigt som ni får svart på vitt på om informationen når fram eller om det behövs mer utbildning genom att följa upp den detaljerade statistiken.

ONBOARDING FÖR NYANSTÄLLDA

Välkomna nyanställda till företaget genom att låta dem läsa in sig på företaget och nya områden med gamification och roliga quiz. En bra och positiv start!

VECKOQUIZ OCH TÄVLINGAR

Bygg employer branding och få era medarbetare att samlas runt veckans quiz. Kanske som en mjukstart på veckan på måndagar eller som en skön avslutning på fredagen? Kombinera underhållning och utbildning och få igång en ”snackis” i teamet. Ofta lika uppskattat som lärorikt.

Inspiration!
Case: ThorenGruppen engagerade med fredagsquiz
Case:  Bonnierförlagen Läras stora kunskapsquiz

RAPPORTER OCH ÅRSBERÄTTELSER

Gör kvartalsrapporter och årsberättelser till ett event att samlas runt så att fler läser dem! Med en rolig quiz-tävling på intranätet kan man bygga intresse och sammanhållning. Vilken avdelning har bäst koll? Kan vd svara på frågan om sig själv? Dela gärna ut ett roligt vandringspris eller kanske biobiljetter eller en bok till vinnaren.

Inspiration!
Case: Så uppmärksammade Folksam årsberättelsen med gamification

FÖRÄNDRINGSARBETE

Gör ett test om vilka drivkrafter varje medarbetare har och analysera resultatet. Hur ser gruppens resultat ut och är det olika på olika orter? Ta upp det på ledningsnivå eller i individuella utvecklingssamtal.

GDPR OCH ANDRA REGELVERK

Vem har inte slitit sitt hår över GDPR eller upplevt att frustration över att behöva ta sig igenom kilometervis av torra dokument? Hjälp dina medarbetare att hålla ångan uppe med ett roligt och relevant quiz-test som belöning för att de lyckats ta sig igenom dem! Samtidigt får både de och ni kvitto på att de har tagit till sig de kunskaper de behöver.

Inspiration! 
Case: Så lyfte Vasakronan upp arbetet med policydokument

JUBILEUM OCH FIRANDE

Vi sparade den roligast punkten till sist: Gör det mesta av ert jubileum genom att skapa ett quiz  om företaget och er historia. Ordna en rolig tävling och tävla gärna ut något unikt som som bara kan vinnas vid detta tillfälle – en produkt med ett roligt tryck eller ett fint diplom med högtidlig överlämning till exempel.

Dela gärna upp quiz-tävlingen i en intern och en extern version och låt både medarbetare och kunder tävla!

Inspiration!
Case: ASSA ABLOY firade 20 årsjubileum med stor intern tävling)

Exempel

Här nedan får du ett exempel på ett quiz om geografi ur vår egen ”Dagens Quiz”-serie för alla som pandemi-jobbar hemifrån och behöver lufta huvudet med ett trevligt avbrott en gång om dagen.

EXEMPEL PÅ JULKALENDER MED GAMIFICATION – DEMO

Har du någon egen idé som du vill realisera så kommentera gärna nedan eller kontakta oss, vi hjälper mer än gärna till med att tänka runt hur ni med employer branding och gamification kan utveckla ert HR-arbete.