MILLIONMINDS MODERBOLAG STORSATSAR PÅ E-SPORT GENOM FÖRVÄRVET AV RED RESERVE

Tidigare i vår förvärvade Community Entertainment (CEAB) e-sportbolaget Red Reserve. Förvärvet är ett led i CEAB:s ambition att bredda produktutbudet och hitta nya, spännande affärsområden. I och med detta blev Red Reserve Skandinaviens första noterade e-sportbolag. E-sportmarknaden beräknas omsätta ca 1,5 miljarder USD 2020. Prispengarna för samtliga e-sportdiscipliner uppgår sammantaget till ca 90 miljoner USD per år. Framgångsrika lag och spelare handlas för miljontals USD. Cirka 300 miljoner entusiaster följer e-sport i olika mediakanaler.

Förvärvet av Red Reserve AB ger CEAB, och MillionMind, nya marknadsförutsättningar för sina produkter, genom att vi får tillgång till en väsentligt utvidgad marknad som till stor del är internationell. De flesta aktörerna på gaming-marknaden söker efter intressant innehåll som kan locka folk till deras hemsidor eller arrangemang. Det är i detta sammanhang som synergierna mellan MillionMind och Red Reserve blir särskilt synliga och intressanta. MillionMinds quizprodukter kan med fördel utgöra till exempel pausunderhållning under spel och turneringar. De kan också användas till att lära ut spel och spelfinesser samt integreras i de digitala spelplattformarna.

För Red Reserves del utgör MillionMinds kunder en attraktiv målgrupp i form av potentiella sponsorer, då många företag idag letar efter olika möjligheter att nå just den kundgrupp som e-sporten tilltalar. E-sporten är ett snabbt växande fenomen, med många följare med intressant demografi, vilket attraherar nya grupper av kunder. Detta bekräftas av att många större bolag de senaste åren har tagit stora steg in i e-sporten. Audi, Jack & Jones, Coca-Cola, Mercedes och Gillette är några exempel. Även många idrottsklubbar satsar stort på e-sport. Exempelvis har Paris Saint-Germain, Manchester United, Valencia och FC Köpenhamn framgångsrika Fifa 18-lag. Förvärvet skapar därigenom uppenbara synergimöjligheter för bägge bolagen.

GAMING VS GAMBLING

Red Reserve är som sagt verksamt på gaming-marknaden, vilket ej bör förväxlas med gambling-marknaden. Gambling är föremål för licenskrav, medan gaming är en underhållningsföreteelse. E-sport är helt enkelt tävlingsvarianten av gaming, och all e-sport utgår från lagen som tävlar i sporten. Runt e-sporten har det sedan vuxit upp ett stort ekosystem bestående av bland annat speltillverkare, tävlings- och eventarrangörer, streamingtjänster, digitala e-sportarenor, mediaföretag och hårdvarutillverkare.

Läs mer om de nordiska ländernas stora intresse och marknadernas olika storlek i denna artikel från Business Insider Nordic: Sweden and Denmark are going crazy about eSports

VÅRT NYA SYSTERBOLAG – RED RESERVE

Red Reserve genomför just nu offensiva satsningar när det gäller förstärkning av lagen, rekrytering av lag i nya e-sportgrenar och ytterligare organisationsuppbyggnad. Redan idag har dock Red Reserve ett av världens fem bästa Call of Duty-lag. Nyligen blev laget tvåa vid en majortävling i Atlanta, en framgång som gav närmare 400 000 kronor i prispengar.

Man har dessutom ett ungt Counter-Strike-lag, rankat topp 35 i världen, och nyligen kontrakterade man tre av världens bästa Hearthstone-spelare. Hearthstone har ca 70 miljoner utövare och Red Reserves Hearthstone-lag är redan helt finansierat av en sponsor. Slutligen har Red Reserve också nyligen kontrakterat ett världslag i nya rekordspelet Fortnite. Spelet hade i februari i år en topp med 3, 4 miljoner spelare samtidigt – vilket alltså är rekord i e-sportbranschen.

Red Reserves Call Of Duty-lag.

Red Reserves COD-lag: Trei ”TreiZer0” Morris, Joshua-Lee ”Joshh” Shephard, Joseph ”Joee” Pinnington och Rhys”rated” Price. Laget kom nyligen tvåa i en majortävling i Atlanta.

Bilder: Red Reserve

Red Reserves lag och spelare är som vilka världselitidrottare som helst. De lägger ner mycket tid på den regelbundna och dagliga träningen, och inför stora turneringar samlas laget för hårdkörning och finslipning. De tre lag som Red Reserve nu har i drift spelar internationella storturneringar varje helg över hela världen, många gånger med miljoner i prispengar.

Red Reserve för idag dialog kring sponsring och samarbete med såväl svenska små- och storbolag som multinationella företag. Som del i ett noterat bolag ökar intresset för lagen, och svenska företag får allt mer upp ögonen för möjligheterna med e-sport. Red Reserves intäkter kommer redan idag från flera håll – sponsorer, prispengar, events, spelartransfers och merchandise. Spelartröjor från professionella e-sportspelare är lika eftertraktade som en Zlatan-tröja är i fotbollsvärlden. Red Reserve har för närvarande sponsorer i form av Razer, världens ledande leverantör av hårdvaror till gaming-marknaden, gamingstol-tillverkaren E-Win samt Battleriff, som är en digital spelplattform.