GAMIFICATION PÅ INTRANÄT – INTRANETWORKER INTERVJUAR OLAV TÖRNBLOM

GAMIFICATION SKAPAR ENGAGEMANG PÅ INTRANÄT – INTERVJU MED OLAV TÖRNBLOM

Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund.

Namn: Olav Törnblom

Bakgrund: Jag är utbildad inom Medieteknik på KTH där jag skolade mig till webbdesigner/AD. Strax efter utbildningen startade jag ett community (Quiz Community) tillsammans med några kompisar som vi drev åren 2005 – 2007 där vi lät användarna skapa egna frågesporter i sina favoritämnen. Det blev ett aktiebolag där vi byggde allt från grunden enligt Web 2.0, utan att veta om det. Där lärde jag mig mycket om webben och det var då vi också byggde vår första mjukvara för quiz. Verksamheten såldes sedan till min nuvarande arbetsgivare där vi tog anställning.

Jobbar nu som CEO på MillionMind Technology

Hur länge har du jobbat med gamification?

Det var i vevan med Quiz Community som vi började tänka i spelformer för att skapa affärer. Det var inte lätt att kombinera nytta med nöje och det var inte förens några år senare, efter många olika försök fram och tillbaka, som vi hittade en modell där vi byggde kampanjer med Quiz i markandsföringssyfte. Vi såg möjligheterna att kombinera underhållningen av frågesport, som så många älskar, med möjligheten att lägga in fakta om ett företag/produkt i frågorna så att användarna lärde sig något på kuppen. Detta har vi utvecklat vidare och nu har vi en mjukvara i världsklass som bygger på gamification och passar utmärkt inom content marketing i t.ex. sociala medier, egna hemsidan eller i företagets intranät.

Varför är gamification viktigt?

För oss handlar gamification om att aktivera och engagera besökare. Det är ett utmärkt verktyg att öka intresset för något som annars kanske är tråkigt. Att göra något mer lekfullt ökar också besökarnas positiva inställning till företaget som genomför aktiviteten.

Vad var utmaningen hos företag som fick er att komma på Intranät Quiz?

Det finns så mycket information på ett intranät, allt från företagspolicys, scheman för gemensamma aktiviteter, dokumentmallar till utbildningar för nyanställda. Detta är ofta långa dokument som få orkar läsa igenom. Och informationen fylls på hela tiden, men vem läser? Vi på MillionMind har utvecklat Intranet Quiz där man enkelt kan förpacka det viktiga i en rolig quiz som bygger på gamification, t.ex. har vi lagt till poäng, en tidsaspekt och en topplista. Det går även att utmana sina kollegor på sina kunskaper. Dessutom mäter vi allt som sker i quizzen så att man i efterhand kan analysera resultatet. T.ex. hur medarbetarna svarade på frågorna. Var det lätt eller svårt? Vilken fråga svarade alla fel på? Då kan företaget förbättra sin kommunikation inom dessa områden.

Vad är ert mål med Intranät Quiz?

Vi vill få fler att ta del av den viktiga information som finns arkiverad i ett intranät. Vi vet att det blir roligare i vår förpackning. Vi vill att fler ska logga in på intranätet och de ska stanna kvar längre och inleda en dialog snarare än en monolog. Personalutbildning är ett annat område som passar utmärkt i vår form där man på ett inspirerande vis kan göra olika snabbtester. T.ex. introduktion för nyanställda. Vi ser stora möjligheter att skapa glädje och en gemenskap genom att göra roliga quizzer med internhumor en fredagseftermiddag eller göra en tävling inför jul. Detta blir garanterat en snackis i korridorerna.

Varför just quiz?

Den stora fördelen med quiz är att det skapar engagemang. Man vill svara på frågorna och se vad man kan. Det sitter i generna liksom. Vem har inte ropat ut svaret framför TV:n när man tittat på Jeopardy? Sedan finns det goda möjligheter att lägga in fakta i frågorna så man lär sig något samtidigt. Vi på MillionMind har tagit detta ett steg längre än någon annan genom vår unika förpackning där just gamification är helt avgörande. Vi gör dessutom detta på ett pedagogiskt sätt med 7 olika frågetyper där man kan svara på en karta, sortera objekt i en specifik ordning eller se en video innan man svarar.

Vilka typer av företag använder detta nu?

Vi vänder oss till i princip alla som jobbar med kommunikation och marknadsföring online. Vi har kunder så som Aftonbladet, Svenskt Näringsliv, Kombispel och ASSA Abloy. Det kan vara underhållning där t.ex Aftonbladet gjorde en Schlager-quiz under Melodifestivalen där de tävlade ut biljetter till Eurovision Song Contest. Eller Svenskt Näringsliv som lättar upp en faktatung site som Ekonomifakta.se med ett kunskapstest i områden som Skatter, Ekonomi eller Arbetslöshet. ASSA Abloy har under hela 2014 haft en quiz på sitt intranät där de ställer frågor om företaget för alla sina 40 000 anställda i ett 70-tal länder. Det har varit ett mycket populärt inslag. Många kunder gör kortare kampanjer på Facebook där de tävlar ut en produkt för att skapa engagemang, driva trafik, få nya följare och e-postadresser att använda i sin fortsatta kommunikation. Då levererar vi allt från quizzen till designad landningssida där tävlingen publiceras. Kunden skickar bara in sina specifika frågor, bilder och länkar.

Hur kommer besökarna kunna testa detta på konferensen?

På Nordic Intranet Summit kommer vi i vår monter ha en tävling där besökarna kan svara på några frågor i en quiz. Då kan man bekanta sig med verktyget samt även Quiz Manager, vårt admin-system (CMS) där vem som helst kan logga in och skapa egna quizzer och frågor. Där kan man också se statistik och analysera resultatet i realtid.

Olavs tips:

Se till så ert material är lättillgängligt och intressant. Tänk inte bara på att det ska gå att hitta och kunna läsas, tänkt också om det går att lätta upp innehållet och paketera det på ett mer dynamiskt sätt än i dokumentform. Tänk video, spel eller varför inte som en quiz? Då kommer garanterat fler att ta del av materialet.