Dopamin Gamification

DOPAMIN, LIKES OCH LUDDIGA GOSSEDJUR. JA, VAD ÄR EGENTLIGEN GAMIFICATION?

Vad är egentligen gamification? Vissa tror att det är något nytt. Och det stämmer till viss del. Det vi gör på MillionMind är absolut nytt och modernt – men det är snarare tillvägagångssättet än teorin vi har uppdaterat och tagit in i den moderna tiden.

Så fort du gör något kul, får ett pris eller t.ex. beröm släpps en liten del dopamin ut i kroppen. Dopaminet är en signalsubstans som bland annat reglerar motivation, uppmärksamhet och glädje. Och visst vill vi alla känna så? Så självklart söker vi efter fler saker som släpper ut detta dopamin i kroppen.

Tro nu inte att dopamin och gamification är något som kom med likes på Instagram eller delningar på Facebook. Även om ordet ”gamification” kan låta trendigt och innovativt är metoden gammal. Själva begreppet myntades 2010 och innebär att man tar in element från spelvärlden i sammanhang som kanske inte har med spel att göra. PBL är en annan term som förekommer ofta och står för ”Points, badges och levels”.

Gamification finns överallt.

Åhléns har sina kunderbjudanden där du genom att t.ex. handla kan gå från silver- till guldkund (levels), ICA delar ut bonuscheckar du kan visa upp i affären och få rabatt på ditt köp (badges) och flygbolagen har sina frequent-flyer miles där du samlar poäng (points) att spendera på t.ex. en billigare nästa resa. Både gymen och fiken har sina stämpelkort – och vid 10:e stämpeln väntar kanske en gratis session med en PT eller varför inte en god cappucino.

Har du någonsin gått på Gröna Lund eller något annat tivoli och betalat en slant för att få ”chansen” (alla vinner) till ett gossedjur? Vinsten som egentligen är garanterad gör i princip att du köper ett gossedjur. Men vad är roligast, vad släpper ut med dopamin och får dig att komma tillbaka? En transaktion av varor eller ett spännande spel med nerver och som du dessutom får lämna som vinnare?

Självklart kommer du betala en slant till nästa gång.

Så nej, gamification är ingen ny router eller blinkande digitalbox att vara rädd för. Det är roliga upplevelser, dopamin och en gratis cappuccino i slutet på månaden.

NÅGRA TERMER INOM GAMIFICATION:

• Points – Att du kort och gott får poäng för att utföra uppgifter eller att svara rätt på frågor. Poäng du senare kan spendera.

• Badges – Badges är märken, något du kan visa upp för andra. En badge är lika mycket simborgarmärket som en bonuscheck från ICA.

• Levels – Att gå från silver- till guldkund hos t.ex. en kundklubb är ett bra exempel på leveling.

• Tid – Vi gillar att prestera på tid. Har du t.ex. en quiz blir det mycket mer spännande och engagerande om det finns en tidsgräns.

• Leaderboard – Vi gillar att jämföra oss med andra och bara möjligheten att kunna göra det just får oss mer engagerande i det vi gör.

Visst låter det spännande? Provspela gärna vårt quiz om just gamification!